Türküler Mahzuni Şerif için ağlıyor 
Sabah
18-05-2002


Türk halk müziğinin en büyük ustalarından Aşık Mahsuni Şerif, Köln'de damar tıkanıklığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti 

Bektaşi kültürünün ve Anadolu ezgilerinin dünyaya tanıtılmasında önemli bir yeri olan Aşık Mahzuni Şerif, dün Almanya'nın Köln kentinde yaşamını yitirdi. Yaklaşık 5 yıldır kalp rahatsızlığı çeken Aşık Mahzuni 1997 yılında beyin kanaması geçirmişti. 

Ölümü büyük üzüntüye neden olan Aşık Mahsuni Şerif, 5 gün önce damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle Köln-Porz Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştı. Ünlü ozan dün sabaha karşı saat 05.00'te son nefesini verdi. Aşık Mahzuni Şerif için bugün saat 09.30'da Köln Porz-Eil'deki bir okulun bahçesinde tören düzenlenecek. "Helallık" istenecek bu törenden sonra Mahzuni'nin cenazesi Köln Havalimanı'ndan THY'na ait 140 kişilik uçakla Ankara'ya gönderilecek. Aşık Manzuni Şerif'in cenazesi Pazar günü Ankara'da yapılacak törenden sonra, "Beni pirimin yanına gömün" diyerek vasiyet ettiği Hacıbektaş'ta toprağa verilecek. 

Hacıbektaş Belediye Başkanı Mustafa Özcivan, Aşık Mahsuni Şerif'in yarın Hacıbektaş'ta toprağa verileceğini söyledi. Özcivan "Aşık Mahsuni, daha önce öldüğü zaman Hacıbektaş'a gömülmesini vasiyet etmişti. Mahsuni'nin ailesiyle görüştük. Aşık Mahsuni'nin cenazesi yarın (bugün) Ankara'ya getirilecek ve Pazar günü öğleden sonra ilçemizde Hacı Bektaşı Veli'nin mezarının da bulunduğu Çilehane Mezarlığı'nda toprağa verilecek." 


AŞIK MAHSUNİ KİMDİR? 
Türk halk müziği sanatçılarının başvuru kaynağı, söz ve beste deposu olan Aşık Mahzuni birçok dinleyicisi açısından günümüzün çağdaş Karacaoğlanı'ydı. Dom Dom kurşunu, Yuh Yuh, Fadimem, Gül Yüzlüm, Ciğerparem ve Ekmek Kölesi gibi eserleriyle tanınan Aşık Mahzuni'nin Türkülerini İbrahim Tatlıses'ten Mahsun Kırmızıgül'e kadar bir çok türkücü ile bazı pop müzik sanatçıları da okudu. Halk şiirine gönül veren ve konuşma dilini şiirleştiren Aşık Mahzuni'nin 400'e yakın plağı, 50 kasedi ve yayınlanmış 9 adet kitabı bulunuyor. 

Aşık Mahsuni Şerif, 1939 yılında Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesi'ne bağlı eski ismi Berçenek olan Tarlacık Köyü'nde dünyaya geldi. 1955 yılında, daha sonra Ankara'ya nakledilen Mersin Astsubay Okulu'na kaydoldu. 1960'da eşi Suna'yı kaçırdı ve 6 ay köyünde kaldı. Bu sırada okulu bu kez Balıkesir'e nakledildi. Okul komutanının çabası ile yeniden okuluna dönen Aşık Mahsuni, 6 ay devamsızlık yaptığına ilişkin bir ihbar üzerine okuldan atılınca yeniden köyüne döndü. 1967 yılında ilk plağı ile müzik piyasasına girdi. 

Bir süre Gaziantep'te ikamet ettikten sonra Ankara'ya taşındı. 1989-1991 yılları arasında Halk Ozanları Derneği Genel Başkanlığı'nı yürüten Aşık Mahsuni Şerif, Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığı, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği ve Ozan-Der Onur Kurulu Başkanlığı'nı da yaptı. Evli ve 8 çocuk babası Aşık Mahsuni uzun süredir yaşamını Almanya'da sürdürüyordu. 


türkü sitesi - turkuler.com