ana sayfa
türkü sözleri
türkü notaları
türkü hikayeleri
gönül verenler
bağlama-nota
ozanlarımız
halk müziği
konser-tv
kitaplık
yazılar
sözlük
arşiv
linklerimiz
görüşleriniz
site içinde ara

Güncellemelerden haberdar olmak için
e-mail listemize üye olunuz. 

İsim: 
E-mail: 
            
     İrfan Kurt


İrfan Kurt Kastamonu ili Araç İlçesi Sıragömü Köyünde Doğdu. Kurtçular’dan İbrahim Kurt ile Topçuoğlu’gillerden Hikmet Kurt’un üç erkek çocuğundan en büyüğüdür.

Babası Karabük D.Ç. Fabrikasında Çalışıyordu.
İlk Okulu 4. Sınıfa kadar Atatürk ilkokulunda okudu. Daha sonra Anaysa ilk Okulundan mezun oldu. Orta Okul ve lise son sınıfa kadar Karabük D.Ç Lisesinde okuduktan sonra da Safranbolu Lisesinden Mezun oldu.

Okul zamanları Karabük’ de Tatilleri de köyünde geçiyordu. Ankara da yaşayan yakın akrabası Nail Çelikoğlu’nun etkisi ile kendi kendine saz çalmaya başladı. O’nun saza başlaması Yıllar önce saz çalmayı bırakmış dedesi “Emin Usta”yı da sevindirdi ve dedesinden Kastamonu’nun Sepetçioğlu, Topal Koşma, Saidem gibi Türkülerini çalmayı öğrendi. Aynı dönemlerde Kastamonu’nun yetiştirdiği büyük Komutanlardan Sayın Fazıl Bayraktar Karabük‘de Jandarma Komutanı olarak görev yapıyordu ve Araçlılar yardımlaşma derneğinde de Koro ve Halk oyunlarından oluşan bir Kastamonu ekibini kurmuştu. Bu ekibe katılıp Fazıl Paşadan Kastamonu Türküleri ve oyunları hakkında çok bilgiler edindi. Lise yıllarında Karabük Halk Eğitim Merkezinde radyo sanatçılarından Talat Baydar’ın çalıştırdığı Halk müziği Korosuna saz sanatçısı olarak seçildi. Buradaki çalışmalar sırasında Muzaffer Sarısözen’in Yeğeni Tamer Sarısözen den halk müziği hakkında çok şeyler öğrendi. Lise son sınıfında ise Safranbolu da Safranbolu ekibi ve mahalli sanatçı Mehmet Taşdelen ile tanıştı. Safranbolu mahalli ekibinde saz çalmaya başladı. Safranbolu Türküleri ve oyunları hakkında bilgi sahibi oldu.

1975-76 Öğretim döneminde İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservaturı sınavlarını kazanarak bu okula öğrenci olarak başladı. Konservatuarda Halk müziği alanında Devlet sanatçısı Nida Tüfekçi, Neriman Tüfekçi, Orhan Dağlı, Arif Sağ, Yavuz Top ve Adnan Ataman’dan dersler aldı. T.R.T. İstanbul Radyosu Saz sanatçısı Safranbolu Yörük Köyünden olan Erhan Kutsal’ın Saz evinde okul saatleri dışında da çalıştı ve ilk Bağlama derslerini burada verdi. Bu yıllarda Köklü Bir kuruluş olan Türk Folklor Kurumunda Bağlama Dersleri Yanı sıra Gurup ve Koro şefliği yaptı (ileri yıllarda Kurum Bünyesinde Koro Şefi ve gurup Şefi olarak yurt içi ve yurt dışı birçok festival, etkinliklerde Konserler verdi.) Yine öğrencilik yıllarında tanınmış birçok sanatçının Konser ve Stüdyo çalışmalarında saz çalmaya başladı.

1980 yılında Konservatuardan mezun oldu; aynı yıl Nida Tüfekçinin asistanı olarak Devlet Konservatuarında göreve başladı. Aynı yılarda T.R.T. İstanbul Radyosunda akitli saz sanatçılığı ile birlikte T.R.T. Ankara Televizyonunca hazırlanan sürekli halk müziği programlarında Bağlama sanatçısı olarak katıldı. Safranbolulu değerli halk müziği duayenleri Sadi Yaver Ataman ve Adanan Ataman ile çalışmalarda bulundu. Daha sonraki yıllarda gerek T.R.T. de gerekse özel kanallarda birçok programlara saz sanatçısı, Müzik danışmanı, Uzman ve Konuk sanatçı olarak görev aldı. Yine 80 li yıllarda Arif Sağ Müzik merkezinde de Bağlama eğitimciliği yanı sıra Arif Sağ Bağlama gurubu ile birlikte çok sayıda konser, kaset ve stüdyo çalışmalarında bulundu. Bağlama sanatçısı olarak birçok ülke gezdi Bağlamayı tanıtan çalışmaları oldu Yurt dışında çok sayıda festivale katıldı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden öğrencileri oldu.

1983 yılında Konservatuarın İ.T.Ü. ye bağlanması ile Sanatçı Öğretim Görevlisi kadrosuna atandı. Konservatuarda Bağlama Sanat dalı Bşk lığı, Çalgı Eğitim Böl. Bşk. Yardımcılığı, Temel Bilimler T.H.M. Ana Sanat Dalı Başkanlığı görevlerinde bulundu.

1987 Yılında İ.T.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Musiki Sanat Dalı alanında yüksek lisansa başladı. 1989 da mezun oldu. Yüksek lisans çalışmaları arasında Safranbolu Seğmen kıyafetleri ve el işlemeciliği Konularında araştırmaları oldu. Yüksek lisans Bitirme tezi olan Bağlamada Düzenler konusunu önceki çalışmaları ile birleştirerek “Bağlama da Düzen ve Pozisyon” isimli kitabında yayımladı (Pan Yayıncılık 1989-İstanbul)

İ.T.Ü. Devlet Konservatuarı dışında Milli Eğitim Bakanlığı Hizmet İçi Daire Başkanlığı bünyesindeki tamamlama kurslarına eğitimci olarak katıldı. Adapazarı, Bursa, İzmit Konservatuarlarında da bağlama dersleri verdi.

Türk, Yunan, Avustralyalı müzisyenlerden oluşan “Gurup Anadolu Feneri” ile Yurt içi ve yurt dışı birçok konserler verdi.

Konservatuarda Öğretim Görevlisi arkadaşlarıyla “Grup Dört Mevsim” i kurdu. Bu grupla Birçok üniversite ve etkinliklerde açıklamalı konserler verdi.

Birçok kuruluştan ödül, plaket ve teşekkür belgeleri aldı

Türk Halk Müziği ve Bağlama konusunda Sempozyum ve seminerlere katıldı. Halk müziğinin içeriği, anlatımı, Halk Müziğinde Söz unsuru, Bağlama Tarihçesi ve gelişimi, Düzenler, Bağlama ailesi ve türleri, “Hiciv Manda Yuva Yapmış Söğüt Dalına Gerçeği” – “Turna Türküleri ve Sarı Turna” gibi konularda araştırma ve çalışmaları bulunmaktadır.

Halen İ.T.Ü. T.M. Devlet Konservatuarında Sanatçı Öğretim Görevlisi olarak görevini sürdürmektedir.
 

 

 



anasayfa l notalar l sözler l bağlama l hikayeler l gönül verenler
halk müziği l ozanlar l yazılar l kitaplık l konser-tv l linklerimiz l görüşleriniz

Herhangi bir konuda yazışmak için: turkuler@turkuler.com