ana sayfa
türkü sözleri
türkü notaları
türkü hikayeleri
gönül verenler
bağlama-nota
ozanlarımız
halk müziği
konser-tv
kitaplık
yazılar
sözlük
arşiv
linklerimiz
görüşleriniz
site içinde ara

Güncellemelerden haberdar olmak için
e-mail listemize üye olunuz. 

İsim: 
E-mail: 
            
     Kemal Kaplan


Kemal Kaplan  Aslen Sivas Zara’lı olan sanatçı 7 Aralık 1965’te, İstanbul Bakırköy’de doğdu.

İlk sazını babası daha beş yaşındayken aldı. Bağlamayı gelişigüzel çalıyordu; fakat herkesin ilgisini daha o yaştayken çekmeye başladı. “Pir” dediği Seyit Ali Dede, eve her geldiğinde “bu çocuk çok güzel bağlama çalıyor” diyerek onu sürekli teşvik ediyor, o da bu teşvikle bağlama çalmaya devam ediyordu.

Ortaokul 1. sınıfta müzik öğretmeni Ali Kemal Aktaş, Kemal Kaplan’ı Yavuz Top Halk Müziği Merkezi’ne götürdü. Bu merkez 1978’de Şehzadebaşı İstanbul’da açılmıştı ve Kemal Kaplan oranın ilk öğrencilerindendi.

İlk akademik eğitimini orada, “hocam” dediği Yavuz Top’tan aldı. Daha sonra Şehzadebaşı’ndan Aksaray’a taşınan Yavuz Top Halk Müziği Merkezi’nde 1982’de bağlama öğretmeni olarak ders vermeye başladı. Uzun yıllar burada bağlama eğitimcisi olarak çalışırken, aynı anda İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’na girdi; 1994’te bu okuldan mezun oldu. Bu dönemde çok sayıda sahne çalışmasında birçok sanatçıya eşlik etti; kaset çalışmalarında yönetmen, aranjör ve bağlama icracısı olarak görev aldı. Daha sonra Arif Sağ Müzik Merkezi’nde iki yılı aşkın bağlama eğitimciliği yaptı. Ardından kendi adını taşıyan bir müzik merkezi kurdu.

Almanya’dan gelen bir teklif sonrasında Mannheim’da bir yıl bağlama eğitimciliği yaptı; fakat “halk müziği ancak kendi yerinde yapılır” ilkesiyle yurduna dönen sanatçı TRT’nin açmış olduğu sınavı kazandı.

Kemal Kaplan yurtdışında Gülcan Kaya (solist), Özcan Gök (bendir ve davul), Kenan Elmas’dan (kaval, mey ve zurna) oluşan bir orkestra ile çok sayıda konser verdi. Bağlaması ile birçok önemli etnik müzik organizasyonunda Türk halk müziğini dünyaya tanıttı; bu çalışmaları hâlâ sürmektedir…

Sanatçı bugüne kadar üç solo ve üç toplu albüm çalışması yapmıştır. İlk solo albümü “Canlar Canını Buldum”, ikincisi “Gelenekten Geleceğe 1”, üçüncüsü “Gelenekten Geleceğe 2” adlarını taşımaktadır. Toplu kaset çalışmaları ise “Canlardan Canlara”, “Değişlerle Muhabbet” ve “Türkülü Yürekler 1”’dir.

Kemal Kaplan’ın biri enstrümantal biri de “gelenekten geleceğe 3” adını taşıyan 2 albümü yakında dinleyicileriyle buluşacaktır.

Bunların yanı sıra bağlama metodu ile ilgili “Bağlama Düzeni Metodu 1” adlı kitabını
ile akademik birikim ve deneyimini yansıtmıştır.

Kemal Kaplan, çalışmalarını T.R.T. İstanbul Radyosu’nda saz sanatçısı olarak
sürdürmektedir.

 

 


 



anasayfa l notalar l sözler l bağlama l hikayeler l gönül verenler
halk müziği l ozanlar l yazılar l kitaplık l konser-tv l linklerimiz l görüşleriniz

Herhangi bir konuda yazışmak için: turkuler@turkuler.com